top of page

Чим для мене корисна фінансова грамотність?

Оновлено: 13 бер. 2023 р.

Нові теми, назви яких містять слова на кшталт "грамотність", "навчання", "освіта" в дорослому віці можуть здатись не дуже цікавими. Особливо, якщо мова йде про фінансову грамотність. Адже на перший погляд ми вже вміємо розпоряджатись власними фінансами, заробляти гроші та купувати щось. Може виникнути питання "Як ця нова тема допоможе мені у житті?". Спільно із сайтом Village-Life спробуємо розповісти про те як підвищення рівня фінансової грамотності дозволить вам змінити своє фінансове положення та швидше досягати поставлених цілей.



Що таке фінансова грамотність?


Фінансова грамотність - це сукупність знань та вмінь, які може використовувати людина для прийняття правильних фінансових рішень. До фінансової грамотності відносять: управління особистими фінансами, правильне формування бюджету, а також інвестування.


Фінансова грамотність є основою ваших взаємовідносин з грошима. Вивчення цієї теми та застосування отриманих навичок має тривати все життя, адже тільки навчаючись постійно ви зможете досягти фінансового успіху. Не дивлячись на те, що рівень фінансової грамотності в Україні продовжує зростати, ми маємо постійно розвиватись щоб контролювати власні фінанси.


Основи фінансової грамотності


Існує багато понять, які відносяться до фінансової грамотності. Проте, ми звернемо увагу тільки на деякі з них:


Управління особистими фінансами


Під управлінням особистими фінансами розуміють сукупність того як ви ведете особистий бюджет, куди інвестуєте кошти, як та де їх зберігаєте та інше. Фактично, це поняття показує як ви використовуєте навчики фінансової грамотності. Адже правильна взаємодія з грошима потребує не тільки знань, але й вміння їх застосовувати.


Формування та ведення бюджету


Планування своїх доходів та витрат на місяць чи рік - важливе поняття в розділі фінансової грамотності. Якщо ви витрачаєте більше ніж заробляєте, то ви не зможете накопичувати кошти або постійно будете знаходитись в боргах.


З іншого боку, коли ви чітко розумієте куди і скільки витрачаєте, ви отримуєте контроль над власними грошима та фінансовим життям. Знаючи власний бюджет, ви можете його змінювати (наприклад, скорочувати певні витрати), перенаправляти кошти на інші статті витрат (скоротити витрати на каву по дорозі на роботу і направити кошти на самоосвіту) і т.д.


В нагоді стане правило 4-х конвертів, яке допоможе почати вести особистий бюджет з нуля. Підходи до ведення цього правила дуже прості і почати вести такий бюджет може кожен.


Інвестування


Окрім поточних витрат, фінансово грамотна людина має накопичувати кошти. Певний фінансовий запас необхідно мати на чорний день, а також для досягнення своїх фінансових цілей. Наприклад, купити нове авто, квартиру чи здійснити подорож, про яку давно мріяли.


Згідно опитування Work.ua станом на початок лютого 2022 року половина українців не мали жодних заощаджень. Відсутність заощаджень є значною проблемою, адже життя від зарплати до зарплати означає, що люди не можуть дозволити собі довготривале фінансове планування, а також є незахищеними від непередбачуваних обставин (наприклад, раптове звільнення чи інша критична ситуація, яка вимагатиме коштів).


Ми вже писали про правило 50/30/20, яке допоможе вам зрозуміти скільки коштів треба відкладати на поточні витрати, свої бажання, а також накопичення. Ця формула є досить простою в застосуванні і при цьому не створить зайвого стресу, коли ви починаєте накопичувати.


Чому необхідно підвищувати рівень власної фінансової грамотності?


Фінансова грамотність стосується всіх аспектів нашого життя: від щоденних покупок, до планування відпустки, вибору роботи чи купівлі власного житла. Зання та навички того як правильно вести власний бюджет, навіщо та скільки відкладати коштів, як робити інвестиції та чим керуватись їх при виборі допоможе вам швидше досягати цілей та почуватись більш захищеними в фінансовому плані.


Наприклад, фінансова грамотність робить людину менш схильною до участі в шахрайських схемах. Так, люди, які мають хороший рівень фінансової грамотності, можуть краще розпізнати ризики фінансового шахрайства та вберегтися від них. Всі ми рано чи пізно отримували дзвінки від "співробітників банку", які просили назвати свої паролі чи CVV код. І саме завдяки фінансовій грамотності (усвідомленню того, що справжній банк ніколи не запитає цього) ми і змогли не потрапити в пастку шахраїв.


З іншого боку, згідно дослідження Університету Бафало, люди, які проживають в бідних районах, більш схильні до азартних ігор. Подібних висновків прийшли і науковці із Великої Британії. Науковці повʼязують таку залежність людей із вдсутністю в них розуміння всіх фінансових ризиків, а також створення ілюції, що азартні ігри принесуть швидкі гроші. Таке неправильне сприйняття людьми фінансової реальності і є індикатором низької фінансової грамотності.


Як піднімати рівень власної фінансової грамотності?


Проблемою зростання рівня фінансової грамотність займаються держави більшості розвинених країн. Окрім того, існує ціла низка посилань та матеріалів і в Україні. Ось лише кілька із них:

  • Телеграм канал CoinToCoin. Канал, де ми публікуємо цікаві статті про гроші та особисті фінанси.

  • Центр фінансових знань “Талан”. Проєкт Національного банку України. Тут ви знайдете корисні навчальні матеріали, а також зможете оцінити вланий рівень фінансової грамотності.

  • Сімейний бюджет. Цікавий сайт, на якому ви знайдете матеріали про сімейний бюджет, інвестиції та багато іншого.

Памʼятайте, що розвиток власної фінансової грамотності - це свідомий вибір на все життя. Тобто ви не отримаєте всіх знань після перегляду одного відео чи прочитання десятка статів. Це постійний процес, який ніколи не зупинятиметься. І вам щодня треба буде приймати якісь рішення, регулярно вести бюджет та розвиватись. Але все це матиме чудовий результат - ви почнете швидше та продуктивніше досягати власних фінансових цілей, а ваше життя буде більш впевненішим.

Ми у Telegram. Підписуйтесь на наш канал CoinToCoin

Цікаві калькулятори

budget_edited_edited.png

Калькулятор 50/30/20

bottom of page