top of page

Спочатку заплати собі: золоте правило особистих фінансів

Ми постійно платимо комусь. Ми розраховуємось за комунальні послуги, оплачуємо чашку кави, віддаємо гроші за інші товари та послуги. І це абсолютно правильно, адже якщо ми хочемо щось отримати, треба за це розрахуватись. Проте, ми дуже рідко платимо людині, від якої залежить наше майбутнє, здоровʼя, і реалізація творчих планів. Ми дуже рідко платимо самим собі і зовсім не часто ставимо розрахунок з собою на перше місце.



Що означає спочатку заплатити собі?


Принцип “Спочатку заплати собі” був популяризований в середині ХХ ст. в США. Про нього написано чимало книжок та статей і він вважається “Золотим правилом” ведення особистих фінансів В нашій статті ми спробуємо розібратись в чому суть принципу “Спочатку заплати собі”, які його переваги, та як його дотримуватись, коли ми маємо стільки фінансових зобовʼязань.


“Спочатку заплати собі” - це принцип особистих фінансів, коли ми обовʼязково відкладаємо частину власних доходів на своє майбутнє одразу як ми їх отримуємо. Таким чином, спершу ми платимо кошти собі, а вже решту суми ми можемо витрачати на інші потреби. Використовуючи цей принцип ми надаємо перевагу нашим довготривалим цілям та заможному життю в майбутньому над поточними витратами.


Зазвичай ми не усвідомлюємо куди ми витрачаємо наші гроші. Ось прийшов аванс, ми купили саме необхідне, прогулялись з друзями і все, гроші закінчились. Тепер ми чекаємо наступної оплати. З нами всіма це трапляється постійно. І в такому ритмі можна жити: ми не жебракуємо, в нас є гроші і ми їх витрачаємо на поточні потреби. Проте, з часом ми помітимо, що ми не робимо накопичень.


Відсутність накопичень може суттєво нас обмежувати в мабйтньому. Ми не зможемо собі дозволити купити нову модель телефона одразу, нам доведеться збирати на це кошти. Чи коли ми захочемо купити квартиру нам доведеться терміново шукати кошти, частину з яких ми вже могли б накопичити, якби спочатку платили собі.


Саме тому, спочатку платити собі означає майже автоматично відкладати частину свого доходу на депозит, окрему картку, чи в конверт. Ціллю таких накопичень є наше майбутнє благополуччя та захист цієї суми від непродуманих витрат зараз.


Яким чином можна спочатку заплатити собі?


Спочатку заплатити собі - це чудовий принцип. Проте, як його втілити в життя? Не так вже й легко відкласти бажану суму постійно оплачуючи комунальні послуги, купуючи їжу чи необхідні речі. Є кілька простих кроків, які необхідно виконати щоб дотримуватись принципу


Крок 1. Розрахуйте скільки ви можете накопичувати


Складним здається крок розрахунків власних доходів та витрат. Насправді, тут все просто, достатньо порахувати скільки ви заробляєте та скільки витрачаєте на місяць. Легше буде тим, хто вже веде власний бюджет. Проте, якщо ви все ще не пробували вести особистий або сімейний бюджет, то рекомендуємо почати з правила 4-х конвертів.


Наприклад, ви заробляєте 15 000 грн на місяць. Ваші витрати складають 13 000 грн на місяць. Відповідно, ви можете накопичувати 2 000 грн на місяць.


Крок 2. Визначте власні фінансові цілі


Знаючи скільки ви можете накопичувати кожен місяць, ви можете почати планування ваших фінансових цілей. Це має бути ваша мета, мотивація, мрія. Загалом, те заради чого ви взагалі починаєте накопичувати.


Ви можете поставити собі за мету купити будинок, новий автомобіль, оплатити навчання дітей в престижному університеті чи будь-яку іншу ціль.


Важливо поставити реалістичну фінансову ціль та співставити ваші можливості до накопичень. Наприклад, ви бажаєте купити новий автомобіль, який коштує 300 000 грн. А платити собі щомісяця ви можете 2 000 грн. Для накопичення на новий автомобіль вам знадобиться 12,5 років. В такій ситуації має сенс або збільшити суму, яку ви можете заощаджувати, або оцінити альтернативні варіанти власної мети (наприклад, обрати дешевше авто), або, навіть, погодитись, що цю ціль ви зможете досягнути через цей період часу.


Реалістичність власної цілі важлива. Адже ми спочатку маємо платити собі саме для її досягнення. А якщо її досягнути неможливо або це важко зробити, то ви швидко втратите мотивацію чи взагалі не починатимете цю справу.


Крок 3. Розрахуйтесь з боргами


Перед тим як спочатку платити собі майбутньому, необхідно розрахуватись із собою минулим. Якщо у вас є фінансові заборгованості, то необхідно спочатку їх закрити. Адже, коли ви будете накопичувати кошти на майбутні цілі, ваші борги так і будуть існувати чи навіть зростати. В результаті може вийти, що ви накопичили якусь суму на нове авто, але її доведеться віддати для розрахунку з боргами. Окрім розчарування ви отримаєте можливі проблеми і доведеться все починати спочатку.


Звісно, можливі варіанти, коли ви можете витрачати частину суму для розрахунку з боргами, наприклад, оплата іпотеки, а іншу частину платити собі на майбутні цілі. Це хороший варіант, проте необхідно оцінити чи є сенс розділяти ці кошти чи можливо, варто все ж зосередитись на розрахунках з боргами і вже потім приступити до оплати собі.


Крок 4. Прийшли гроші - одразу платіть собі


“Спочатку заплати собі” - не просто принцип до накопичень. Це заклик до першочергового відрахування доходу, як тільки він зʼявився, собі майбутньому. Річ у тім, що ми витрачаємо кошти дуже швидко. Якщо забули спочатку заплатити собі, то за пару днів ця сума можу бути випадково витрачена на непотрібні речі, зайві послуги чи щось незаплановане. І ви знову маєте почекати із оплатою собі.


Щоб не було таких випадків треба одразу відділяти частину коштів, які ви плануєте заплатити собі. Можна переказувати кошти на депозит, одразу інвестувати чи просто класти в окремий конверт.


Ми у Telegram. Підписуйтесь на наш канал CoinToCoin

Цікаві калькулятори

budget_edited_edited.png

Калькулятор 50/30/20

bottom of page