top of page

Як правильно вести сімейний бюджет?

Оновлено: 22 жовт. 2023 р.

Правильний підхід до створення сімейного бюджету дозволить вам швидше та ефективніше досягати поставлених фінансових цілей. Так можна розпочати свій шлях до життя, де ви керуєте грошима, а не гроші вами. Спільно із сайтом Village-Life розповімо вам про кілька прийомів, як правильно вести сімейний бюджет, примножувати та зберігати його.



Що таке сімейний бюджет?


Сімейний бюджет - це сукупність доходів та витрат сімʼї. Сюди входять всі заробітки, які отримують люди, які мають спільний побут, а також всі розходи цих людей. Відділити сімейний бюджет від особистого досить складно, адже якщо ви живете в парі, з батьками чи з дітьми так чи інакше ваш спільний побут передбачає витрати один на одного. Це цілком нормально.


Перед тим як почати вести сімейний бюджет, вам варто обговорити цю ідею з членами своєї сімʼї. Адже питання фінансів є досить особистою темою і, можливо, вашим близьким буде не комфортно ділитись з вами інформацією про всі свої витарти чи доходи. Зверніть увагу, що небажання когось вести з вами спільний бюбджет, не завжди означає, що від вас щось хочуть приховати. Інколи людині просто незручно або невисатчає часу чи мотивації для постійного моніторингу доходів та витрат.


Якщо ваші близькі не в захваті вд цієї ідеї, не варто розчаровуватись чи сердитись на них. Ви завжди можете почати вести особистий бюджет, або завести спільний сімейний конверт, куди разом будете відкладати кошти на спільні фінансові цілі (наприклад, ремонт, нове авто, відпустка і т.д.). Такий підхід не буде потребувати постійного моніторингу фінансів кожного з членів родини.


Навіщо вести сімейний бюджет?


Коли люди ведуть спільний побут, вони можуть витрачати кошти один на одного. І, звісно, в сімʼї зʼявляються спільні фінансові цілі: накопичити на фінансову подушку безпеки, зібрати гроші на відпустку, погасити іпотечний кредит чи вберегти гроші від інфляції. Хорошим рішенням є обʼєднати фінансові можливості кожного члена сімʼї щоб досягнути цілей швидше та ефективніше.


Памʼятайте, що сімейний бюджет - це не інструмент контролю членів сімʼї один за одним, а всього лише спосіб обліку фінансів та накопичення коштів в більш оптимальний спосіб. Такий собі "краудфандінг". Тому, не варто застосовувати сімейний бюджет, якщо ви бажаєте відновити довіру чи додатково слідкувати за витратами членів своєї родини. Всім, хто прйимає участь у веденні сімейного бюджету, має бути комфортно його вести. Це командна робота і вона має тільки покращувати ваші сімейні відносини, а не псувати їх.


Як вести сімейний бюджет?


Планування доходів


Кожен член сімʼї, який приймає участь в сімейному бюджеті, має записати власні доходи на місяць. Потім всі ці доходи треба підсумувати разом. Таким чином ви отримаєте суму, витрати якої можна буде розпланувати на місяць.


Планування витрат


Однією з важливих частин ведення сімейного бюджету є фіксування витрат всіх членів родини. Неважливо, який спосіб ви оберете: записи у паперовому блокноті, спеціальний додаток в телефоні або внесення даних до таблиць Excel. Вам треба постійно фіксувати витрати кожного з членів родини.


Щоб було легше орієнтуватись в витратах, ви можете розділити їх на категорії:

  • купівля продуктів харчування;

  • оплата податків;

  • купівля палива;

  • ремонт автомобіля;

  • витрати здоров’я чи страховку;

  • розваги;

  • відпустка чи відпочинок;

  • комунальні платежі;

  • купівля одягу;

  • ремонт сантехніки;

  • благодійність тощо.

Чим більше категорій витрат буде, тим точніші будуть ваші розрахунки.


Фіксування витрат має бути точним. Якщо упускати «дрібниці», на кшталт проїзду в громадському транспорті чи купівлі сигарет, то в результаті суми дійсно витраченого та записаного не співпадуть, а отже, для аналізу сімейного бюджету буде втрачено необхідні дані. Це здається дуже рутинним, але насправді записи доходів і витрат сім’ї швидко входять у звичку і не займають багато часу.


Зверніть увагу, що особистий та сімейний бюджети мають співвідноситися один з одним. І щоб планування відбулося як слід, кожен член сім’ї має виконувати свої завдання. Наприклад, якщо в сім’ї вироблено правило: записувати всі витрати, це має робити кожен, хто розпоряджається коштами. Жодних виключень з правил бути не може.


Правильний розподіл сімейного бюджету


Коли ви починаєте вести сімейний бюджет, важливо обрати зручний для вас формат обліку доходів та витрат. Ви можете використовувати додатки для ведення бюджету, записувати все в таблицях чи розкладати кошти по конвертах. До речі, в нагоді стане правило 4-х конвертів, про яке ми вже писали раніше.


Постійне фіксування витрат допомагає зрозуміти, скільки коштів ви витрачаєте на місяць чи рік на кожну з категорій витрат. Так, ви зможете проаналізувати, наскільки доцільним є витрачання грошей на певні товари чи послуги. Але будьте обережні, сімейний бюджет ведуть кілька людей, тому не варто наполягати на виключенні чи сткорочені якоїсь категорії витрат, якщо не всі члени сімʼї за. Краще обговорювати ті витрати, які незадовільняють всіх учасників бюджету.


Окремою складовою сімейного бюджету мають бути накопичення. Сімʼя може поставити собі фінансову ціль, обрати термін, за який цю ціль бажано досягнути та вирахувати скільки коштів необхідно щомісяця відкладати задля її досягнення. Наприклад, ви обрали ціль - зробити ремонт в дитячій кімнаті, його вартість складає 25 000 грн. Ви бажаєте його почати приблизно через 3 місяці. Відповідно, щомісяця вашій сімʼї треба відкладати по 8 334 грн. Звісно, не варто забувати і про відкладення коштів у на фінансову подушку безпеки, розрахунок з боргами та інше.


Які переваги від планування сімейного бюджету?


Планомірне ведення сімейного бюджету дозволить вам контролювати джерела надходжень та витрат коштів сімʼї. Після кількох місяців ведення сімейного бюджету, ви матимете змогу поглянути на своє фінансове життя з боку. Ви можете побачити ті статті витрат, які забирають левову частку коштів, при цьому користі від них не дуже багато.



Comments


Ми у Telegram. Підписуйтесь на наш канал CoinToCoin

Цікаві калькулятори

budget_edited_edited.png

Калькулятор 50/30/20

bottom of page