top of page

Що таке кешбек та як він працює?

Оновлено: 22 жовт. 2023 р.

Кешбек не є новим поняттям в Україні. Можливість купувати щось дешевше є важливою частиною фінансової грамотності. Проте, часто нас цікавить чи оподатковується кешбек, які є види кешбеку та і, взагалі, чому хтось віддає нам частину власних грошей. З цими питаннями будемо розбиратись у нашій статті.


Що таке кешбек?


Кешбек або ще “кеш бек”(від англ. Cashback - повернення готівки) - це процедура, за якою покупцю повертається певний незначний відсоток коштів, які він витратив на покупку чи оплату послуг. Зазвичай кешбек нараховується при оплаті онлайн чи банківською карткою.


Кешбек - це один із видів програми лояльності, якою сервіси чи банки зацікавлюють користувачів співпрацювати з ними довший період часу. Кешбек-сервісам або банкам вигідний такий підхід, адже вони можуть привабити користувачів до своїх продуктів, а звичайним користувачам цікавий кешбек, адже він дозволяє економити та купувати товари чи послуги дешевше.


Як працює кешбек?


Коли ви робите покупку онлайн чи здійснюєте оплату карткою, платіжний сервіс або банк, який здійснив цю транзакцію отримує певну комісію. Така собі партнерська програма: ти привів нам клієнта, ми тобі платимо винагороду.


Платіжний сервіс або банк може використати цю комісію на різні цілі. Наприклад, на маркетинг: запустити рекламу, опублікувати статті в інтернеті та інше. Це сприятиме їх популяризації та в майбутньому збільшить прибутки. Або ж частину цієї комісії можна повернути покупцю, щоб збільшить його лояльність до сервісу чи банку, а також сприяти рекомендаціям цього сервісу або банку друзям.


Таким чином, кешбек береться з комісії, яку отримав платіжний сервіс чи банк, за допомогою якого ви здійснили певну оплату.

Структура кешбеку

Як отримати кешбек?


В Україні існує низка сервісів та банків, які нараховують кешбек за покупки. Повернення грошей за покупки не є чимось новим для нашої країни, а таму вже існує певна інфраструктура, яка дозволить безпечно здійснювати покупки з гарантованим поверненням незначного відсотку коштів.


Якщо ви бажаєте здійснювати покупки в інтернеті, то є багато великих онлайн-магазинів, які вже співпрацюють з кешбек-сервісами. Вам достатньо просто пошукати, які кешбек-партнери є в цього великого магазину і обрати найнадійніший.


Якщо ви бажаєте отримувати кешбек за оплату покупок карткою, то необхідно перевірити чи є у вашого банку опція кешбеку. Це зможна зробити на сайті банку або в службі підтримки. Там ви отримаєте вичерпну інформацію щодо можливостей. Якщо ж такої функції немає, ви можете знайти інший банк і користуватись вже його послугами, отримуючи кешбек.


З самого початку під кешбеком розуміли саме реальне повернення частини коштів від покупки користувачеві. Тобто, за кожну оплату вам повертались “живі” гроші, які ви згодом могли витратити на будь-які потреби без обмежень. Проте, часто під кешбеком розуміють і накопичувальні бонуси, милі та інші види програм лояльності, які передбачають зарахування “балів” на ваші облікові записи, які ви можете витратити тільки при нових покупках або на певні категорії товарів та послуг. Тому, важливо уважно ознайомлюватись з умовами кешбеку, які пропонують сервіси чи банки, перед тим як ви приймете в них участь.


Які є види кешбеку?


Існує два основних види кешбеку:

  • Кешбек платіжніх сервісів або кешбек-сервісів;

  • Банківський кешбек по карткам.

Купуючи товари в інтернеті, ви можете отримувати кешбек, якщо здійснили оплату через один із кешбек-сервісів. Тобто, коли інтернет-магазин знає, що ви оплатили покупку використовуючи певний сервіс, він оплачує такому сервісу комісію. Сервіс в свою чергу повертає частину від цієї комісії вам.


Залежно від умов сервісу, повернення коштів може бути як одразу на картку, так і на ваш рахунок в цьому сервісі. Кошти потім можна використати для покупок в інших магазинах, або перевести на власну картку.


Здійснюючи розрахунки банківською карткою, банк також отримує певну комісію від кожної транзакції. Частиною від цієї комісії він ділиться з вами.


Часто, кошти, які повернуті як кешбек неможливо відразу вивести на картку. Є обмеження по сумі переведення (наприклад, можливо вевести суму від 100 гривень) або по терміну (наприклад, кошти переводяться на вашу картку тільки раз на місяць). Таким чином сервіси та банки знижують операційне навантаження, щоб не треба було здійснювати часті та дрібні транзакції.


Чи оподатковується кешбек?


Так, кешбек оподатковується. Незважаючи на те, що вам повертається частина коштів, які ви сплатили, відповідно до Податкового кодексу України, кешбек є доходом, з якого необхідно платити податки.


Податки, які потрібно заплатити за кешбек:

  • Податок на доходи фізичних осіб. Його ставка складає 18%.

  • Військовий збір. Його ставка складає 1,5%.

Наприклад, ви отримали кешбек у розмірі 25 грн за покупку. Із цих 25 грн ви маєте сплатити податки в розмірі 19,5%. Тобто на руки ви отримаєте 20 грн 12 коп.


Щоб розрахувати кешбек зі своєї покупки, а також податки, які ви маєте заплатити, спробуйте наш калькулятор кешбеку.

Ми у Telegram. Підписуйтесь на наш канал CoinToCoin

Цікаві калькулятори

budget_edited_edited.png

Калькулятор 50/30/20

bottom of page