top of page

5 кроків щоб сформувати фінансову звичку

Відкладати кошти на власне майбутнє, вести особистий бюджет та контролювати власні витрати - це звички. Чудово, якщо у вас вже сформовано звичку записувати власні витрати одразу як ви їх здійснили. Проте, якщо цього і досі немає - ви можете сформувати звичку самостійно. Розберемо 5 простих кроків, які допоможуть сформувати фінансову звичку.



Що таке звичка?


Звичка - це дія, яку ми можемо виконувати не замислюючись. Це може бути кава з ранку, дзвінок друзям ввечері, перегляд соціальних мереж чи новинних сайтів у вільний від навчання чи роботи час.


Ми часто повторюємо певні процеси не замислюючись на ними, а тому вони перетворюються на наші звички. Ми не звертаємо увагу, чому ми робимо дії, які стали звичкою, а просто їх робимо.


Як сформувати звичку?


Перетворити набір послідовних дій на звичку свідомо не так вже й легко. Звісно, дуже добре набути якусь хорошу звичку: готувати домашні завдання в той самий вечір, мити посуд одразу після їжі чи інші хороші процеси, які допоможуть в житті. Але необхідно бути готовим, що таке свідоме формування звички займе певний час і потребуватиме ваших зусиль.


Давайте розгялнемо 5 кроків, які доможуть сформувати звичку, в тому числі фінансову.


Крок 1. Візуалізуйте свою ціль


Формування звички - це складний і довготривалий процес. Щоб певна послідовність дій стала звичкою, може піти дуже багато часу та ресурсів. Тому, перед тим як стати на шлях формування звички, вам варто зрозуміти навіщо ця звичка вам потрібна. На ці роздуми варто виділити час чи записати всі “за” та “проти”. Окрім того, важливо зрозуміти якою є ця звичка: корисна, нейтральна чи пагубна.


Наприклад, пагубнимим звичками є куріння, надмірне витрачання вільного часу в соціальних мережах, низька фізична активність і т.д. До корисних можна віднести заняття спортом, прочитання нової статті щодня, накопичення коштів та ведення особистого бюджету.


Розуміння позитивів від тієї чи іншої звички і правильна мотивація зіграють не останню роль в її формуванні. Дуже легко перестати займатись зарядкою щоранку, коли не розумієш яким буде результат. Так само легко перестати робити домашні завдання в той самий день, коли їх задали, якщо не зрозуміло, як саме цей підхід вплине на подальше життя.


Коли вам буде важко, наприклад, починаючи бігати щоранку, ви зможете згадати як чудово буде мати здорове тіло. Чи коли ви відчуєте втому від постійного вивчення англійської мови, ви зможете уявити відчуття задоволення від вільного спілкування з людьми по всьому світу чи які карʼєрні можливості відкриються перед вами, коли ви вивчите цю мову на належному рівні.


Правильна візуалізація цілі дозволяє вам позбавитись від відчуття, що формування нової звички - це просто зайві клопоти, від яких краще позбавитись. Адже, коли ви самостійно побачите позитиви від нової звички, у вас не буде сумнівів, що вона вам потрібна. І навпаки, якщо проігнорувати етап візуалізації цілі і створити для себе собі неправильну мотивацію, ви швидко розчаруєтесь у своєму починанні і, можливо, навіть припините це робити.


Крок 2. Почніть з малого


Звісно, нам хочеться одразу отримати бажаний результат: з першого дня пробігати 20 кілометрів без віддишки, вміти з першого прочитання вловити суть статті, навчитись писати якісний програмний код після першого ж заняття. Проте, в реальності все не так просто. Щоб досягнути майстерності людині треба витратити десятки, а той сотні годин повторюючи одну і ту саму справу щоразу.


Звичка формується відносно швидше. Дослідники Університетського коледжу Лондона стверджують, що на формування звички в середньому йде від 18 до 254 днів. Тому, треба розраховувати, що швидких результатів одразу не буде. І не варто починати формування звички із надмірних навантажень чи намагання одразу досягнути поставленої мети.


Сама звичка, як і процес її формування, мають приносити задоволення. Саме тому необхідно починати із простих, рутинних дій, які не вимагають багато енергії чи ресурсів. Наприклад, якщо ви хочете сформувати звичку займатись спортом, почніть із кількох віджимань щодня і збільшуйте цю кількість по мірі необхідності.


Таким чином, невеликі, але регулярні кроки, обовʼязково переростуть у повноцінну звичку, яку ви доведете до автоматизму.


Крок 3. Будьте готові до перешкод


Окрім безпосередніх дій, які необхідно направити на формування звички, є ще й супутні проблеми чи перешкоди, які доведеться долати. Якщо ви бажаєте щодня займатись спортом чи читати по одній науковій статті, може виявитись, що у вас немає на це часу. В таких випадках необхідно переглянути свій графік або шукати компроміси. Наприклад, ви можете займатись спортом вдома, щоб економити час на дорогу до спортзалу або читати нові статі, коли пʼєте ранкову каву чи навіть спробувати слухати наукові подкасти, дорогою на роботу чи навчання.


Ще однією з перешкод може бути втрата мотивації. І тут немає простих рецептів. Ставлячи за мету формування нової звички вам треба бути готовими, що ви можете втратити інтерес до цієї справи, у вас зʼявляться нові більш важливі чи цікаві заняття, або вікно у своєму графіку знову заповниться чимось іншим. І на цьому етапі дуже легко відмовитись від формування звички. В нагоді може стати візуалізована ціль, яку ми описували в першому кроці. Бачення того, що вам принесе ця нова звичка зможе повернути вам бажання її повторювати регулярно.


Крок 4. Отримуйте задоволення від процесу


Регулярне повторення одних і тих самих дій, навіть за наявності високої мотивації, може бути стресовим. Такий стрес підсилює ризик кинути якусь справу, не досягнувши суттєвих результатів. Саме тому, необхідно обʼєднувати повторення певної дії з чимось приємними. Наприклад, якщо ви бажаєте сформувати звичку бігати щоранку, ви можете слухати приємну музику чи подкасти, які вам цікаві. Або якщо ви хочете привчити себе виконувати домашнє завдання із 18-ї до 20-ї години, то обовʼязково плануйте після цієї роботи перегляд улюбленого серіалу чи спілкування з друзями.


Крок 5. Знайдіть правильну підтримку


Процес формування звички має супроводжуватись правильною атмосферою. Це щось подібне до теруару вина (сукупності флори, фауни, клімату та інших речей, які прямо впливають на смак та якість напою). Дуже складно сформувати звичку здорового харчування, якщо щодня з друзями ви їсте фаст-фуд. Так само складно читати наукові статті, якщо в цей час ваші близькі грають в компʼютерні ігри.


Саме тому, вам необхідна правильна підтримка та розуміння від вашого оточення в процесі формування звички. Наприклад, після того як ви вирішили формувати звичку, ви можете поспілкуватись зі своїми близькими та попросити в них підтримки. Це абсолютно нормально та здорово, коли люди щось роблять разом. Проте, будьте готові, що підтримка може бути не тільки активною (бігати з вами щоранку), але й пасивною (не заважати та не відволікати вас в години навчання). Тобто, ваше оточення може вам допомогти будь-якими способами.


Окрім того, ви можете почитати спеціалізовані сайти чи групи в соціальних мережах, які присвячені тематиці, яку ви намагаєтесь опанувати. Завдяки Інтернету доступ до однодумців по всьому світу став ближчим. Приклади та досягнення інших людей можуть надихнути та допомогти вам в процесі формування власної звички.


Як би там не було, а процес формування звички займе певний час. Треба чудово усвідомлювати навіщо вам це треба, які позитиви ви від цього отримаєте, а також заручитись підтримкою свого оточення. І у вас обовʼязково вийде сформувати якісну звичку, що допоможе вам у житті.


Ми у Telegram. Підписуйтесь на наш канал CoinToCoin

Цікаві калькулятори

budget_edited_edited.png

Калькулятор 50/30/20

bottom of page